COVID-19: Jak se psychicky vyrovnat s nucenou karanténou?

fashion

Šíření koronaviru a vzrůstající počet obětí nám doslova obrátil život naruby. Ze dne na den se mnozí ocitají v karanténě, nemohou opustit zdi svého domova, ztrácejí kontakt s okolím. Dokud to nezažijete na vlastní kůži, neumíte si ani představit, jak moc vás to psychicky zasáhne. Ta nejistota, strach, panika. Co když budou výsledky pozitivní, a vy jste opravdu nakaženi? Co vaše děti, rodiče a blízcí? Přežijete to? A co když vám dojde jídlo? Bude na vás někdo myslet i s opatřením běžných potřeb, nebo zůstanete zapomenuti?


Můžete jen sedět a čekat na výsledky testu. Jste pod tak silným psychickým tlakem, vyčerpaní a nevíte, jak dál. Přitom takovýto silný stresvelmi oslabuje vaši imunitu. A právě imunita je to, co v boji s koronavirem potřebujete.


Jak zvládnout karanténu a nezhroutit se?

 

Ověřujte informace


Média jsou dnes plná různých poplašných zpráv. Těch pozitivních je poskrovnu. Nenechte se vyděsit titulky, většinou jsou totiž značně nafouklé, aby vzbudily vaši pozornost. Věnujte zprávám vždy plnou pozornost, dočtěte/dodívejte je až do konce a nedělejte ukvapené závěry. Všechny informace si ověřujte i u jiných zdrojů, samozřejmě těch důvěryhodných, facebookové stránky a bulvární plátky raději vynechte.


Relaxujte


Snažte se pravidelně odpočívat. Najděte si něco, co vás bude bavit – čtení knihy, zajímavý film, malování… Vybírejte si aktivity, které odvedou vaši pozornost od okolního dění. Zkuste popřemýšlet, co vám pomáhá ve stresových situacích, každý z nás má rozvinuty tzv.copingové strategie, které ve vypjatých chvílích používá.


Sdílejte starosti a obavy


Promluvte si s někým o tom, co právě prožíváte. Někdy pomůže partner, jindy člen rodiny, kamarádka na telefonu… Pokud však cítíte, že negativní emoce nedokážete zpracovat, požádejte o pomoc odborníka. Spolu s psychologem najdete způsoby, jak se stresu a panice efektivně bránit.


V tomto případě může pomoci internet, a to ve formě online psychologického poradenství. Naše poradna nabízí konzultace formou hovoru přes Skype, WhatsApp, Viber, telefon nebo emailem. Lidé v karanténě tak nemusí řešit otázku cestování do psychologické poradny a mohou si o svých pocitech promluvit s člověkem, který je vyslechne a poradí, jak stres a všechny negativní emoce spojené s karanténou překonat.





Jelikož si plně uvědomujeme, s jak složitou situací se lidé v karanténě potýkají, nabízíme jim v této nelehké chvíli slevu na konzultace s našimi psychology.

 

Stačí vyplnit TENTO FORMULÁŘ* a slevu vám v co nejkratší době zašleme na email.

 

* V poli „Kdo jsem“ zvolte možnost „jiné“ a v sekci „Jiný důvod“ napište karanténa koronavirus






 


 

 

 

  

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.