COVID-19: Jak zvládnout paniku z nového typu koronaviru?

fashion

Od ledna jsou média plné zpráv o šíření nové mutace koronaviru. Nákaza se poprvé objevila v Číně a odtud se postupně rozšiřuje napříč celým světem. Státy zaujímají různá opatření, probíhají testy, svolávají se tiskovky. Nejrizikovější oblasti jsou uzavřeny a izolovány. A světem se šíří strach, panika a úzkost.


Co je koronavirus?


Jde o skupinu virů, které způsobují různá onemocnění jak u lidí, tak i u zvířat. Onemocnění Covid-19 způsobuje nová mutace koronaviru, která je také označována n-CoV 19. Tento virus se přenáší z člověka na člověka, inkubační doba se pohybuje mezi pěti až čtrnácti dny. Vážnější komplikace většinou nastávají u starších lidí a jedinců se sníženou imunitou či chronickým onemocněním.

 

Jak se koronavirus projevuje a jak se chránit?

 

Příznaky koronaviru jsou velmi podobné běžné chřipce:

 

- teploty na 38 °C

- suchý kašel

- zhoršené dýchání, které může vyústit až v zápal plic nebo akutní respirační selhání

- celkové vyčerpání

- bolest svalů a kloubů

 


Zatím neexistuje žádná preventivní vakcína proti této nákaze. Léčba se také nezaměřuje přímo na koronavirus jako takový, ale spočívá v odstranění a potlačení příznaků – sráží se teplota, ulevuje dýchacím cestám apod.

 



Doporučení, jak se před nákazou chránit:

PRAVIDELNÉ MYTÍ RUKOU

ZAKRÝVÁNÍ ÚST PŘI KAŠLI/KÝCHÁNÍ

VYHÝBÁNÍ SE MÍSTŮM S VYSOKOU KONCENTRACÍ LIDÍ

NECESTOVAT DO ZASAŽENÝCH OBLASTÍ

  


Psychické dopady onemocnění


Přestože situaci okolo koronaviru není radno podceňovat, média ji značně nafukují, a to zejména poplašnými zprávami. Všude z televize i rádií začínají zprávy o koronaviru apokalyptickou hudbou, kvůli které se nám sevře žaludek. Titulky novin a bulváru taktéž nezůstávají pozadu. To vše přispívá k masové hysterii.


S jistotou tak můžeme říct, že mnohem dříve, než koronavirus napadne naše fyzické zdraví, potýká se s ním už naše psychika. Nejen že se bojíme onemocnění jako takového, ale o to víc se bojíme toho, jaká omezení sebou nese. Ano, tématem číslo jedna je hrozící karanténa a izolace. Jen pomyslíme na to, že bychom zůstali odříznuti od okolního světa a přepadne nás panika.


Za ta léta, kdy můžeme bez omezení cestovat po celém světě jsme si jednoduše na naši svobodu pohybu zvykli. A najednou by měla být tato naše komfortní zóna narušena. Hlavou se nám honí úvahy o tom, co budete dělat, co když už neuvidíte rodinu, co když nebudete mít dostatek potravin…


Večer se budíte zmáčeni studeným potem, vaše dny naplňuje úzkost. Bojíte se smrti své, nebo svých blízkých. Všechny vaše obranné mechanismy jsou v pozoru. A ne vždy vám pomohou se se situací správně vyrovnat. Někteří začnou v panice skupovat trvanlivé potraviny a hygienické pomůcky, jiní sklouznou k nadměrnému požívání alkoholu nebo drogám.


Toužíte po tom, aby byl objeven lék, aby nákaza ustupovala, aby vše bylo jako dřív. Jenže nemůžete nic dělat, jen sedět a doufat. Cítíte se naprosto bezmocní. Možná vám to přijde jako slabá útěcha, ale už jen tím, že dodržujete hygienická doporučení přispíváte ke zmírnění šíření nákazy. Nezapomínejte však také na svou psychiku.



Koronavirus bohužel zastavit neumíme, ale jsme tady v těchto vypjatých dnech pro vás. Pokud tedy zažíváte některý z výše uvedených pocitů, bojíte se o sebe nebo o své blízké, neváhejte se obrátit na kteréhokoli z našich psychologů.




 





  • Díky sociálním sítím a internetu mohou zůstav k kontaktu rodiny a přátelé, kteří se ocitli v izolaci.

  • Lidé v karanténě, kteří nejsou nemocní, ale nacházejí se v postižené oblasti prožívají obrovský nápor na vlastní psychiku a často potřebují psychologickou pomoc. V takové době však návštěva psychologa nemusí být vždy možná, v tomto případě pak internet může pomoci ve formě online psychologického poradenství.


 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.