Jak se zbavit strachu?

fashion

Strach provází všechny generace, ať už se malé dítě bojí tmy, strašidel, či dospělý člověk stáří, smrti atd. Většinou se snažíme vyhýbat situacím, které v nás probouzí jakékoliv obavy, někteří lidé se však „rádi“ bojí, strach v nich neprobouzí jako u jiných negativní pocity, vyhledávají proto adrenalinové sporty, dívají se na hororové filmy, zkouší, co vydrží. Ovšem žádný člověk není Nebojsa z pohádky, a tak i přestože si to nechce připustit, existuje něco, co jej děsí. Strach je pro nás v jistém smyslu prospěšný, má alarmující funkci, díky níž se vyhýbáme hrozícímu nebezpečí.


Co je to vlastně strach a můžeme jej ovládat?


Jak jsme již řekli, strach je emoce, která v nás (až na výjimky) nevyvolává zrovna příjemné pocity. Skoro vždy jej provází pocení rukou, zběsilý tlukot srdce, začneme se třást a naskočí nám husí kůže. Tyto projevy jsou však pouze dočasné, stejně tak jako pocit strachu. Strach v nás probouzí konkrétní předměty, zvířata, situace či představy – ne nadarmo se říká, že strach má velké oči. Některé strachy máme vrozené (např. z bouřek), jiné získáváme v průběhu života (strach ze stáří, smrti, porodu). Pokud však negativní pocity vyvolané strachem přerostou určitou hranici, nedokážeme se uklidnit, prožíváme deprese apod. nejedná se o přirozený strach, ale může jít o úzkost či fobii.

Naučit se ovládat strach může být složité, ale dá se to zvládnout. Pravidlem číslo jedna je přiznat si, čeho se bojíte. Jakmile dokážete svůj strach pojmenovat, bude snazší se s ním vyrovnat. Zkuste si vše, co cítíte zapisovat, veďte si deník, čtěte jej stále dokola a hledejte chyby, kterých jste se v dané situaci dopustili, poznamenejte si, co můžete příště udělat jinak. Pokládejte si otázky, které vám pomohou definovat příčiny vašich obav – kdy jsem se toho začal/a bát? Jde o opravdové nebezpečí nebo jen představy? Průběžně si stanovujte cíle, které chcete zvládnout, zvyšujte si sebevědomí a převezměte kontrolu nad svým strachem, zkuste jej rozebrat z více úhlů pohledu. Hledejte si jakési „berličky“, které vám budou oporou ve stresové situaci a rozptýlí vaši pozornost – např. hlasitá hudba, četba knihy, veselý film aj. U některých jedinců pomáhá přímá konfrontace – cíleně se vystaví strachu a čelí mu s rozhodnutím, že se jím nenechají pohltit. Vyhledejte psychologa, pokud svůj boj se strachem nedokážete zvládnout sami, ten vám pomůže zjistit příčiny strachu a rozebere je s vámi, nabídne různá řešení apod. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.