Špatné sousedské vztahy a jak je řešit

fashion

Rušení nočního klidu, hustý kouř z komínu, sousedovy slepice, které vám neustále přelétávají přes plot a hrabou záhony, štěkot psa, stínící stromy, padající ovoce na vaši zahradu, parkování sousedovic auta před vašimi vraty, hlučné návštěvy… To je jen pár situací, kvůli kterým vzniká mezi sousedy zlá krev.


Sousedy si člověk nevybírá


S některými vyjdete po dobrém, s jinými se za žádných okolností nedokážete domluvit. Můžete se snažit sebevíc, ale nedocílíte ničeho jiného, než že vám bude soused donekonečna opakovat, že si na svém pozemku může dělat co chce. Ano, samozřejmě, ale i to má svá pravidla. Každý totiž může dělat pouze to, čím vážně neobtěžuje sousedy a nezasahuje do jejich vlastnických práv.


Co na to psycholog?


Když se na různé sousedské spory podíváme z pohledu psychologa, záleží hodně na temperamentu daného člověka. Obvykle se lidé zvládnou domluvit na kompromisu, temperamentnější jedinci však dokážou z maličkosti udělat velkou aféru. Otázkou je, zda jejich jednání souvisí s nějakou umanutostí, nebo zda již nejde o problém psychického rázu. Samozřejmě netvrdíme, že každý soused, který vám dělá naschvály je blázen, i když tak na vás může působit. Co si však budeme povídat, jednání se sousedem, který má řekněme výraznou povahu je velmi těžké. Klasické metody jako domlouvání a hledání kompromisů na něj nepůsobí. Na druhou stranu se mohou minout účinkem i udání a stížnosti. Těmto lidem totiž jakýkoliv boj nalévá sílu do žil, možná ve svém jednání spatřují nějaký vyšší cíl, nebo jim jde prostě jen o princip? Těžko říct.


Jak tedy sousedské spory nejlépe vyřešit?


Tuto otázku není s ohledem na jedinečnost každého případu lehké zodpovědět. Jakožto psycholog vám mohu doporučit zejména zachovat klid. Snažte se na celou situaci podívat ze všech úhlů a vymyslet kompromis, který by vám i sousedovi nejvíce vyhovoval. Základem úspěchu je komunikace, a právě na té to často vázne. Pravdou je, že v afektu člověk často jedná zbrkle, řekne a udělá i to, co by s čistou hlavou neudělal. Celkově se psychická stránka sousedských sporů odsouvá do pozadí i přesto, že má na celé věci nemalý význam. V tomto ohledu doporučuji poradu s psychologem, v první řadě získáte nezaujatý pohled na věc, naučíte se zpracovat své emoce, jak v dané situaci reagovat a mnoho dalšího. Psycholog vám může pomoci také v rámci řízené mediace, kdy se se sousedem setkáte na neutrální půdě za přítomnosti psychologa, který bude celý rozhovor mezi vámi řídit a usměrňovat.


Pokud domluva není možná, obraťte se o pomoc na příslušný úřad obce/města. Určitě není na škodu mít co nejvíce důkazů, svědectví o sousedově chování. Velmi často se úřadům daří sousedské spory urovnat, docílit kompromisu. Pokud jde však o problémy mimo jejich pravomoc, doporučuji poradu s právníkem. Bohužel ne vždy má situace takové řešení, které je pro vás přijatelné a soudu se nevyhnete.

  


Boj se sousedem je velmi náročný, a mohou jej provázet záchvaty vzteku, deprese a úzkosti. Nehledě na to, že sousedská šikana vás může psychicky natolik zničit, až se začnete stranit lidem. Nenechte to dojít až takhle daleko a co nejdříve vyhledejte pomoc psychologa.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.