Letní prázdniny z pohledu psychologa

fashion

Konec školního roku, vysvědčení a vidina dvou měsíců zábavy a odpočinku. Děti se na tuto část roku těší nejvíce, rodiče většinou už tolik ne. Musí totiž vyřešit otázku, kdo bude děti o prázdninách hlídat, když oni budou v práci, jak je zabavit, aby nezbořily dům atd. Někteří rodiče jsou v klidu, jiní z vidiny letních prázdnin jednoduše šílí.

Ve stresu však mohou být i děti samotné. Vezměme si jen slavnostní předávání vysvědčení, kdy je celá rodina naplněna očekáváním dobrých známek. A ejhle… Dítěti se nepodařilo zlepšit si čtyřku z matematiky! Vžijte se na chvíli do uvažování malého školáka, který ví, že jeho rodičům na známkách záleží. A najednou se dostaví pocit, že zklamalo, nenaplnilo očekávání rodičů a ti ho teď nebudou mít rádi, nebo ho různě potrestají. Takové dítě se doma nechce ani ukázat, bojí se. A že jich není málo. Své o tom ví pracovníci linek bezpečí, krizových center a také policisté, kteří na konci školního roku evidují velký nárust hovorů. Některé děti se schovají u kamaráda, jiné utečou z domova, nebo se v nejhorším případě pokusí o sebevraždu. Ano, až tak se mohou děti vzteku svých rodičů bát. Proto je na vás rodičích, abyste svému dítěti ještě před samotným předáváním vysvědčení vysvětlili, že i když nebude mít nejlepší známky, nebudete ho zbytečně trestat. Samozřejmě musí příští rok zabrat a vše si zlepšit, ale musí vědět, že ho máte i přesto rádi. Bohužel je mnoho rodičů, kteří zastávají přísnou výchovu, kladou na své potomky vysoké nároky, zahlcují je povinnostmi. Tyto děti pak žijí pod neustálým stresem, což se v konečném důsledku odrazí v dospělosti na výchově jejich vlastních potomků.


Společné plány, dovolená i čas o samotě…


Letní prázdniny by měly být především o odpočinku. Děti se nemusí nikam honit, ráno nevstávají do školy, dají si pauzu od učení. Rodiče mají skvělou příležitost vynahradit dětem dosavadní spěch a shon, kdy se společně viděli jen u večeře. Neplánujte si volno v práci jen kvůli tomu, že chcete vyrazit někam na dovolenou, ale zejména proto, abyste strávili čas se svou rodinou, stmelili ji.

Zejména malé děti předškolního věku očekávají, že se jim o prázdninách bude maminka více věnovat. Samozřejmě víme, že do práce musíte chodit i v létě, avšak vyvarujte se tomu, že dítě šoupnete na celé dva měsíce babičkám na hlídání, abyste měli klid. Takto to nemůže fungovat. Věnujte dítěti co nejvíce volného času, plánujte společné aktivity, výlety. Vysvětlete mu, že i když má ono prázdniny, vy se v práci na celý ten čas uvolnit nemůžete, ale že využijete každou volnou chvilku pro to, abyste byli s ním.

Školáci si už volný čas vyplní snáze sami, budou chtít o prázdninách zažít co nejvíce dobrodružství, aby o tom mohli vyprávět kamarádům. Navyklý denní režim bere o prázdninách za své, děti chodí spát později, protože nemusí brzo vstávat. Určitě jim dopřejte  volnost, ovšem i o prázdninách by se měla nějaká pravidla dodržovat. Pokud lítají celý den venku, přidělte jim pár domácích povinností, nemusíte je přetěžovat, ale vynést koš s odpadky a uklidit pokojíček by si dítě mělo i o prázdninách. Starší děti mají určitou představu, jak by měly jejich prázdniny snů vypadat, zeptejte se jich na to, aby nakonec nebyly zklamané. Ono je sice krásné naplánovat si dovolenou u moře a jen se tak válet, ovšem malým objevitelům se tím nezavděčíte. Upravujte program tak, aby si na své přišli jak dospělí, tak děti.

Puberťáci pak mají jasno – trávit co nejvíc času s kamarády, a hlavně bez rodičů. Chtějí si připadat dospěle, samostatně. Neberte jim to, ale nastavte pravidla, např. že vždy musíte vědět kde a s kým budou, domluvte se na čase, kdy musí přijít domů apod.

 

Ať už máte doma malé nebo velké dítě, není radno přípravu na léto podcenit. Dopředu si s ohledem na vaše i dětská přání a požadavky vypracujte harmonogram, naplánujte dovolenou apod. Myslete na to, že není potřeba čas přeplnit aktivitami, aby každý večer děti padaly do postele jak podťaté. Pokud však trpíte stresem, depresemi z toho, že nemůžete být se svým dítětem, neumíte své dítě zvládnout, jste neustále pod tlakem, nebo řešíte jiné problémy, vyhledejte pomoc psychologa. Ten vám poskytne nezaujatý pohled na věc a společně s vámi se dobere řešení vaší situace.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.