Jak dodržet novoroční předsevzetí?

fashion

S blížícím se koncem roku si už pomalu, ale jistě sestavujeme svůj seznam novoročních předsevzetí. První leden je dnem, kdy spousta z nás chce něco ve svém životě změnit, ať už zhubnout, přestat kouřit, začít cvičit nebo se přestěhovat, najít jinou práci atd. atd.


S odbitím půlnoci a posilněni novoročním přípitkem jsme pevně odhodláni svá předsevzetí do posledního dodržet. Ale ruku na srdce, málokdy se to podaří. Buďto seznam hodně ztenčíme a jsme rádi, že se nám podařilo alespoň pár předsevzetí dodržet, nebo to odkládáme tak dlouho, až už nemá cenu ani začínat.



Pokud chcete změnu, začněte co nejdříve a neodkládejte začátek na později.


Jděte změnám naproti


Každá životní změna vyžaduje notnou dávku odvahy, přesvědčení a silné vůle nepřestat, i přes všechny neúspěchy. Každý rok si novoroční předsevzetí dá téměř 70 % lidí. Úspěšně je však dodrží jen okolo 10 % z nich.


V první řadě si ujasněte, co je důvodem změny. Proč a co vám zrovna toto konkrétní předsevzetí v budoucnu dá. Této myšlenky se držte až do doby, než se vám změny podaří úspěšně dosáhnout. Za každý úspěch se nebojte odměnit a pochválit. Najděte si jednoduše nějakou pozitivní motivaci.


Seznam předsevzetí sestavujte podle svých reálných možností. Pokud si naplánujete opravdu velkou výzvu, rozdělte si ji na dílčí etapy. Člověk není automat, může chybovat, mohou mu dojít síly. Tím se netrapte, jestliže se na chvíli musíte zastavit, udělejte to. Klidně si v průběhu předsevzetí upravujte, nemusíte jej dodržet na 100 %, přizpůsobte si jej podle aktuálních potřeb.


Sólo nebo s parťákem?


To záleží čistě na vás. Někdo preferuje samostatnost, druhý hledá sparing partnera. Určitě není na škodu mít někoho, s kým budete zdravě soutěžit, a s kým se budete navzájem podporovat. Ovšem pozor na to, koho si jako partnera pro plnění předsevzetí vyberete!


Nejdříve si zjistěte, zda máte oba stejné cíle a motivaci. V momentě, kdy vaše snahy budou ochabovat, může vás sparing partner namotivovat k vyšším výsledkům, a stejně tak vy jeho. V opačném případě se novoroční předsevzetí může změnit spíše v maraton neustávajících výmluv a odkládání začátku.


Pomůže psycholog?


Určitě ano. A to zejména v případech, kdy si neumíte určit priority a nedokážete proto dotáhnou své plány do konce. Kromě toho vám psycholog může pomoci natrénovat různé techniky, díky kterým si udržíte jak počáteční odhodlání, tak i motivaci.


Možná jste si již přestali dávat novoroční předsevzetí kvůli tomu, že jste se v minulých letech zklamali a nikdy je nedotáhli. I s tím vám může pomoci odborník. Společně s psychologem budete pracovat na zvládnutí vašich obav a strachu z neúspěchu. A samozřejmě mnoho dalšího. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.