Partnerka je věčně naštvaná. Co s tím?

fashion

Je vaše partnerka neustále nespokojená? Rozzlobí ji sebemenší maličkost a vy máte pocit, že cokoliv uděláte není nikdy dost dobré? Změnila se vaše domácnost v pomyslné bojiště a vy jste pouze pěšákem, který musí plnit úkoly, které se mění rychlostí blesku? Pak pozor! Nejspíš se nejedná jen o chvilkovou indispozici partnerky, ale vy žijete se ženou, která je a bude věčně naštvaná.


Žena, která je neustále s něčím nespokojená, je zlým snem každého muže. Nejen že jejími náladami trpí muž, ale je ohroženo celkové fungování vztahu. Muž se postupem času ocitá v začarovaném kruhu přání, tužeb a následné nespokojenosti, což slabší povahy nemohou (a vlastně asi ani nechtějí) dlouho snášet. Přitom na začátku vztahu se většinou vše zdálo v pořádku, snad až na pár maličkostí, avšak která žena nemá nějaký ten rozmar, že? Právě z maličkostí se postupem času může vyvinout závažný problém. To, co nejprve začalo malým přáním vymalovat ložnici, se následně bude stupňovat v touhu zrekonstruovat celý byt. Ani to však ženu dostatečně neuspokojí a vysloví přání se přestěhovat do domečku, ten však jisto jistě bude stát na nesprávném místě, okolo budou bydlet nepříjemní sousedé atd. atd. Jak říkáme, muž se ocitl v bludném kruhu, který nebere konce. A tak partner stojí před nelehkým rozhodnutím – má cenu se pokusit vztah zachránit, nebo je nejlepším řešením jej ukončit?


Ještě předtím, než padne konečné rozhodnutí je namístě zamyslet se, zda partnerčina nespokojenost souvisí opravdu s velikostí domu, sousedy apod., nebo je příčinou něco jiného? Podle odborných názorů může jít o problém, který má základy již v dětství. Žena mohla jako dítě trpět nedostatkem rodičovské lásky a nebyly naplněny její základní přání a tužby. Toto strádání se pak odrazilo na jejím smýšlení, respektive se nenaučila být spokojená s tím, co má, ale neustále touží mít víc. Druhou možností je, že žena svou náladovostí maskuje nespokojenost ve vztahu. Muži se jistě ptají, proč tedy neřekne narovinu, co ji trápí? Ona to žena totiž často sama neví, případně nedokáže své pocity správně zformulovat. Snaží se vyjádřit pomocí narážek, ale nikdo z nás neumí číst myšlenky, takže je nasnadě, že si muž tyto náznaky neumí správně vyložit. A v neposlední řadě zde svou roli může sehrát ženina neochota přijmout sama za sebe odpovědnost, je pro ni jednodušší projektovat své neúspěchy na partnera než jim čelit. No a někdy žena jednoduše neví, co chce.


Jaký je život po boku věčně nespokojené partnerky? Jedním slovem náročný. Samozřejmě existují určité naděje na záchranu vztahu, ovšem musí chtít i sama partnerka. Prvním krokem je zlepšení komunikace mezi partnery. Jeden i druhý se musí naučit vyjádřit své potřeby a přání, dát jim konkrétní podobu. Muž by si měl s partnerkou promluvit o tom, jak je pro něj náročné uspokojit její požadavky a jak jej trápí její neustálá kritika a snižování jeho osoby. Ke zlepšení vztahu může přispět i vytvoření rodinných pravidel, stanovit si řád např. kdo bude který den umývat nádobí, kdy se pojede v zimě na hory apod. Na škodu není, pokud si pevně stanovíte jeden den v týdnu, který věnujete společným debatám. Doporučujeme si všechna společná rozhodnutí sepsat na papír, abyste později měli na co se odkázat.


Proces nápravy vztahu není otázkou několika dní, ale jde o dlouhodobou záležitost, proto se muž musí obrnit trpělivostí. Mnohdy se však jakékoliv mužovy snahy míjí účinkem, tehdy je namístě vyhledat odbornou pomoc. Psycholog se zaměří na příčiny, které vyvolávají neustálou nespokojenost partnerky a následně zvolí vhodnou terapii, ať už individuální či partnerskou. Žena musí pochopit, že pro jejího partnera je velmi složité žít pod neustálým tlakem a výčitkami. A naopak muž si musí uvědomit, že hlavním důvodem neustálé nespokojenosti jeho partnerky je touha po pochopení, kterou neumí přesně vyjádřit. A zde jsme opět u oné partnerské komunikace, pod taktovkou psychologa si zlepšíte schopnosti vyjádřit své potřeby a touhy, jednoduše se naučíte mluvit s partnerem otevřeně. Samozřejmě každý vztah je jiný, proto si žádá individuální přístup, není řečeno, že to, co zabralo u jednoho, pomůže i v druhém případě. To vše zkušený psycholog ví, a proto přizpůsobí terapii vašim potřebám. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Elamsko

Je to sex co jí činí nespokojenou, Muž ji přestal vzrušovat, sex ji nepřináší uspokojení tím pádem je erotická láska je narušena a tím pádem bude i platonicka láska. Největší problém je velikost penisu pokud měla větší penis před partnerem a měla lepší sex to je problém, zamilovanost odejde a stim i vzrušení, není tu mentální vzrušení a potom pokud je nedostačující velikost penisu není tu ani vzrušení tělesné.

Elamsko

Pokud Erotická láska není naplněna naruší to Platonickou lásku a ozve se sebe láska neboli sobectví a nespokojenost.

Vera

Hmm, hustá psychologie. A co když partnerovi otevřeně říkáte,co by se dalo zlepšit a čím by vás udělal šťastnou a on to na just dělá naopak?A sám si říct neumí, co se mu nelíbí, to se pak nemuze divit, že je ženská naštvaná. Jde do kopru sex, komunikace, vztah. Ale chápu,že je pro muže náročné za dva roky opravit dvě dlaždice v koupelně. Nesmím na něj tolik tlačit příště. No, ještě, že už s ním nejsem, bylo to peklo a ano, byla jsem pořád vytočena. Je s podivem,jak z vás nekdo,koho milujete,dokáže vysát štěstí a energii.

Tým poradny Mojra.cz

Dobrý den, děkujeme za komentář. Každý vztah je jedinečný a partneři řeší různé problémy. Článek má obecný charakter, samozřejmě ne všude je to tak, jak je v něm popsáno. Ovšem vždy platí, že problémy je potřeba řešit. Většinou nefunguje komunikace mezi partnery, nejsou schopni udělat kompromisy apod. Pokud to dojde do fáze, kdy spolu nedokáží partneři komunikovat sami, mohou se obrátit na psychologa např. v rámci párové terapie apod...

jenicek54

mám to 40 let, sebevražda, vražda, rozvod?