Poporodní deprese - jak jí léčit?

fashion

Celých devět měsíců jste se připravovala na příchod miminka, těšila jste se a najednou je to tady. Prvotní pocit štěstí a úlevy, že vše dobře dopadlo a vy máte zdravé a krásné miminko, však najednou vystřídaly úplně jiné pocity? Místo bezbřehé lásky k tomu malému človíčkovi, na vás najednou padá smutek, máte potřebu neustále plakat, nedokážete se na miminko skoro ani podívat? Pak se u vás mohla projevit poporodní deprese. Těhotenství a porod samotný je pro ženu velká zátěž, vaše tělo se musí vypořádat s mnoha faktory, zejména se „bouří“ hormony, žijete neustále ve strachu, aby nenastaly komplikace a vy jste vše zvládla. První dny po porodu se snažíte zvyknout na novou situaci, vše se točí pouze kolem miminka a kojení, nemáte dostatek času na odpočinek, domácí práce.

Poporodní depresí trpí cca 10% žen, objevuje se asi čtyři týdny po porodu, hlavní roli zde hrají jak hormony, tak i psychický stav matky. Mezi další příčiny vzniku poporodní deprese patří také sociální zázemí, ve kterém žena žije, zejména pokud bude na dítě sama bez dostatku finančních prostředků. Depresím podléhají snáze ženy, které otěhotněly v nízkém či naopak již pokročilém věku, rizikovou skupinu pak tvoří ženy, u nichž se již v dřívějšku projevily depresivní stavy. Na psychiku matky působí negativně také komplikace během těhotenství, těžký, náročný či dlouhý porod, předčasný porod, popř. porod císařským řezem. Delší zotavování a prodlužující se doba bez miminka, může mít vliv na navázání vztahu matka-dítě. Také vliv okolí je zásadní, nastávající matka stále dokola slyší o tom, jak se jí změní život, jak ostatní matky milovaly své dítě hned na první pohled, jak to bude těžké, ale nádherné období atd. atd. A najednou nic z toho po porodu neprožívá. Miminko ji chvílemi připadá jakoby ani nebylo její, na jednu stranu má obavy, aby s ním zacházela co nejvíc opatrně, na stranu druhou by byla ochotná udělat „cokoliv“, jen aby na chvíli přestalo plakat. Žena cítí obrovskou únavu, ztrácí zájem o okolí, sebe sama, partnera i dítě, cítí nevysvětlitelný smutek, strach a frustraci, nevidí žádné východisko ze své situace. Tyto projevy poporodní deprese jsou často doprovázeny poruchami spánku, nechutenstvím či přejídáním, žena se obviňuje z toho, že je neschopná cokoli zvládnout.

Mnoho žen se ptá, zda existuje nějaká prevence vzniku poporodní deprese. Zejména rizikové skupiny žen by měly být upozorněny svým lékařem, porodní asistentkou, dulou na možnost rozvoje deprese a mělo by se s nimi pracovat ještě před samotným porodem – dobrým řešením jsou různé kurzy předporodní přípravy, kde krom informací může žena získat také nové kamarádky, pozná, že i ostatní mají stejné pocity a obavy. Důležitá je také pomoc otce dítěte, ten by se měl zapojit do chodu domácnosti a se vším ženě pomáhat, střídat se v péči o miminko, aby na vše nebyla sama.

Léčba poporodní deprese není nijak snadná, ač si myslíte, že toto období překonáte svépomocí, je nejlepším řešením obrátit se na psychologa. Ten vás bez předsudků vyslechne, určí, do jaké míry se u vás poporodní deprese rozvinula a podle toho rozhodne, jaký způsob léčby bude nejpřínosnějším. U lehčích forem většinou stačí pouze docházet na terapii, těžší jsou pak řešeny na psychiatrii předepsáním antidepresiv či hospitalizace na psychiatrickém oddělení. Bývá použita také léčba založená na doplňování hormonu estrogenu. Jestliže nebudete poporodní depresi včas léčit, může přerůst až v laktační psychózu a život váš i vašeho miminka může být ohrožen. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.