Stydím se před partnerem svléknout

fashion

Pokud jste od přírody spíše stydlivá, nevěšte hlavu. Stud je přirozenou součástí člověka, a ne každý se dokáže od této emoce odpoutat natolik, aby se mohl bez skrupulí svléknout hned na první schůzce. Určité zábrany jsou vždy na místě, vždyť která žena by chtěla na partnera působit lascivně, nebo dokonce jako žena volných mravů? Tedy v případě, kdy vám dělá problém se před partnerem odhalit v začátcích vztahu, nehledejte v tom nic neobvyklého. Vážnější je však situace v momentě, kdy s partnerem již nějakou tu dobu jste, a vy neustále vyžadujete zhasnuté světlo při sexu, nechcete se zcela svléknout apod. Tím si do budoucna zaděláváte na pořádnou partnerskou krizi.

Nabízí se otázka, proč se žena stydí svléknout před partnerem? Vždyť jde o muže, se kterým vše sdílí, nejsou si v žádných ohledech cizí, znají svá tajemství a mnoho dalšího. V první řadě můžeme příčinu problému s nahotou hledat již v dětství. Styl výchovy se na našich činech nemálo podílí, pokud jsme tedy vyrůstali v rodině, kde nahota, sex a jakákoliv intimita byla tabu, budeme si tyto názory přenášet i do dospělosti. Ačkoli doba, kdy se pohlavní styk provozoval pouze po svatbě za účelem zplození dětí dávno minula, jsou i dnes tyto puritánské tendence často do výchovy zařazeny (zejména u silně nábožensky založených rodin). Dalším důvodem může být mediálně omílaný ideál ženy, která má dokonalý vzhled, proporce atd. S tím pak souvisí nízké sebevědomí, které pramení z toho, že nemáme míry 90-60-90, perfektní vlasy, obličej bez vyrážky, velká prsa, neodstávající uši, rovný nos… No a v neposlední řadě se na našem ostychu podílí také negativní zážitky z minulosti, v tomto smyslu zejména ty, kdy nám bývalý partner neustále předhazoval naše nedokonalosti. Málo platné, že vás nový přítel ujišťuje o své lásce a o tom, že vás miluje takovou, jaká jste – červíček pochybností ve vás neustále hlodá, co když se mu vaše silnější stehna nebudou líbit apod.?

Ať už je důvodem vašeho ostychu cokoli, vždy tím utrpí váš intimní život. Vžijte se do role partnera, vědět, že sex bude probíhat jen večer a nejlépe ještě při zhasnutém světle, na tom není nic vzrušujícího. A vzrušení k intimnímu životu patří, jinak hrozí, že se sex stane stereotypním a nudným. I vy se do jisté míry ochuzujete o mnoho zážitků, které vám sdílení intimity může nabídnout. Rizikem vztahu je pak i neustálá nejistota, zda vás dokázal partner uspokojit. A co si budeme povídat, každý muž chce být ujišťován o jeho skvělém výkonu apod. Dalším problémem je pak jednotvárnost při svádění, respektive mnohdy ani žádné neproběhne, zejména ne z vaší iniciativy. Partner pak může mít pocit, že si sex s vámi vlastně vynucuje, že vy po něm netoužíte. A přičteme-li k tomu ještě i nedostatečnou komunikaci, je nevěra skoro na spadnutí.

Jestliže nechcete svého partnera ztratit je namístě se zaměřit na řešení vašeho problému s nahotou. V první řadě komunikujte, ať se vám to zdá sebevíc těžké, je namístě vysvětlit partnerovi, proč se stydíte před ním svléknout. Uvidíte, že pokud se svěříte, uleví se vám. Nehledě na to, že společně s partnerem můžete postupně přicházet na způsoby, jak váš ostych překonat. I malé krůčky, podmíněné velkou snahou se počítají. Dále se pak zaměřte na poznání svého těla, musíte se nejprve sama vyrovnat se svou sexualitou, hlaďte se, zkoumejte, co je vám příjemné. Jakmile budete schopna dotýkat se sama sebe, můžete to zkusit před partnerem, případně mu řekněte, kde se vás má dotýkat on. Zaměřte se také na posílení sebevědomí, nechte si udělat nový účes, zajděte na kosmetiku, kupte si něco pěkného na sebe. Každý den si vymezte chvilku, kdy se budete dívat na svůj odraz v zrcadle. Přitom najděte něco, co je vaší předností, čím jste oproti jiným výjimečná. Zkuste se zeptat kamarádek i partnera, čím jste zajímavá pro ně, co na vás mají rádi – uvidíte, že kladů bude více než nedostatků. A pokud se opravdu nedokážete přes své nedostatky přenést, zkuste na nich zapracovat, např. cvičte, abyste zhubla či zpevnila svaly, nechte si odstranit mateřské znaménko, za které se stydíte apod.

Základem všeho je vybudovat si pozitivní vztah sama k sobě a svému tělu. Pokud to bez pomoci nedokážete, případně trpíte depresemi, úzkostmi či jinými problémy, neotálejte s návštěvou psychologa. Ten se dokáže bez předsudků zaměřit na příčiny vašeho ostychu a následně navrhne vhodný způsob terapie, abyste se s tímto přehnaným studem z nahoty vyrovnala.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.