Přátelství s výhodami. Nezávazný sex s kamarádem.

fashion

Nezávazný vztah je dnes často probíraným tématem, někteří se mu nebrání, jiní jsou striktně proti. Jaké jsou jeho výhody, nevýhody a pravidla? Na to vše se podíváme v dnešním článku.

Když se řekne nezávazný vztah, představí si mnoho z nás náhodné seznámení někde na diskotéce či v baru. Nepleťme si však pojmy, pokud se s někým seznámíte, prožijete vášnivou noc a poté se už nikdy neuvidíte, jedná se o nezávazný sex, přesněji řečeno sex na jednu noc. Oproti tomu nezávazný vztah je založen na mnohem hlubších základech, samozřejmě zde sex hraje hlavní roli, ovšem za sexuálního partnera si vybíráme člověka, kterého známe a je nám určitým způsobem blízký. Ne nadarmo se o tomto vztahu hovoří jako o přátelství s „výhodami“. Co si budeme povídat, těch výhod je opravdu hodně. V první řadě je to samozřejmě sex, dále pak můžeme svému kamarádovi svěřit cokoli, zná nás dokonale, nemusíme se přetvařovat, můžeme randit s jinými, a to vše bez toho, aby nás následně čekaly žárlivé scény a výčitky.

S velkou nadsázkou by se nezávazný vztah dal označit za takový, kde city nemají místo. Popravdě určitá citová vazba mezi mužem a ženou zde je, nejedná se však o lásku, ale o přátelskou náklonnost. Problém nastane, pokud city přerostou přípustnou hranici a jeden z partnerů chce vztah posunout dále. Jen u mála případů se změní sympatie v lásku na obou stranách a stanou se z vás životní partneři se vším všudy. Většinou je zde riziko, že se zamiluje pouze jeden z partnerů, druhý tyto city nesdílí a vztah se rozpadne, čímž jistě utrpí i vzájemné kamarádství – neztratíte tak jen sexuálního partnera, ale i přítele. Záleží jen na vás, zda jste ochotni tento risk podstoupit.

Zajímavou otázkou je, zda navazují přátelství s benefity častěji muži, nebo ženy? Odpověď není úplně jednoznačná, žádné obecné statistiky neexistují. Logicky vzato by to byli muži, protože dokáží snáze oddělit city od potřeb, jsou od přírody lovci a snaží se mít co nejvíce sexuálních zážitků, na čemž usilovně pracují od puberty. Ženy jsou v tomto směru více konzervativnější, potřebují muže blíže poznat, než dojde k samotnému pohlavnímu styku. Samozřejmě i zde platí, že záleží ryze na povaze daného jedince, ne každý muž skočí do postele s náhodnou známostí a naopak, ne každá žena se upejpá mít sex na jednu noc.

Kdy nejčastěji navazujeme nezávazné vztahy? Zejména v době, kdy jsme příliš mladí na to, abychom se najednou uvázali natrvalo k jednomu člověku. Mladí lidé si chtějí především užívat, obohatit své sexuální zkušenosti, poznávat nové lidi a na hledání osudového partnera a budování rodinného zázemí mají dostatek času. Ale pozor, ani lidé ve vyšším věku se nezávazným vztahům nevyhýbají. Jsou to většinou ti, kteří již mají za sebou dlouholeté manželství, nechtějí být ve stáří sami, ale na druhou stranu se ani nechtějí znovu vázat, proto jim občasná „přátelská výpomoc“ plně vyhovuje. Nezávazný vztah je také výbornou přestupnou stanicí v období po rozchodu, kdy ještě nemáte chuť hledat nový vážný vztah, ovšem chcete ukojit své sexuální potřeby. Zajímavostí je, že přátelství s benefity udržují často právě bývalí partneři. Asi nejhorším scénářem pak je situace, kdy jedna strana (většinou žena) přistoupí na nezávazný vztah, protože doufá, že se postupem času překlene do vztahu vážného. Věřte, že toto fungovat nebude a jen se budete zbytečně trápit.


Základní pravidla nezávazného vztahu:

1. Neočekávejte více než sex

2. Nevázejte se, dopřejte jeden druhému volnost

3. Vymezte si přesné hranice hned na začátku

4. Buďte upřímní, neostýchejte se sdělit partnerovi své potřeby

5. Udržujte si určitý odstup, nepřespávejte u sebe

6. Provozujte jen chráněný sex

7. Seznamujte se s novými lidmi, nezanevřete na hledání vážného vztahu

8. Nežárlete a nevyptávejte se na to, co partner dělá ve chvílích, které netráví s vámi

9. Nechvalte se ostatním, že udržujete nezávazný vztah

Mnohdy se i přes sebevětší snahu objeví problémy, se kterými nejste s to se v nezávazném vztahu vypořádat, ať už je to láska, pochybnosti, či cokoli jiného. Nestyďte se proto vyhledat pomoc odborníka na partnerské vztahy. Psycholog vám může pomoci se s vašimi problémy a pocity vyrovnat. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.