Syndrom bílého pláště a jak překonat strach z lékařů?

fashion

Jste nemocní, ale z představy, že budete muset jít k doktorovi se vám dělá ještě hůř? Svírá se vám žaludek, roztřesou kolena a nejste schopni rozumně uvažovat? Pak možná trpíte chronickým strachem z doktorů.


Nejčastěji se lidé obecně bojí zubaře. Co si budeme povídat, takové vrtání zubů není dvakrát příjemné a bolavý zub vás ještě před samotnou návštěvou dokáže pořádně potrápit. Jenže nejen zubaři jsou u některých na černé listině.


Strach z neznámých vyšetření, nejistota, obava z nejhoršího. To vše si s vaší psychikou dokáže velmi nepěkně pohrát. Někdy až natolik, že strach z lékaře přeroste obavu o vlastní zdraví. Se strachem je potřeba začít pracovat, nejen proto, že vám značně komplikuje život, ale hlavně v zájmu vašeho celkového zdraví. Protože vyhýbat se doktorům může mít i fatální důsledky.


Proč se někteří lidé bojí doktorů?


Často za tím stojí nějaké trauma z dětství. Jestliže jste byli jako děti skoro pořád nemocní, leželi dlouhodobě v nemocnici a běhali z jednoho vyšetření na druhé, není se čemu divit, že po návštěvě u doktora zrovna neprahnete.


Možná se budete divit, ale druhým velmi častým důvodem je výchova. Rodiče se v dobré víře snaží dítě naučit respektovat autority. Při každé návštěvě ordinace poukazují na to, že doktor je ten, který ovlivní, zda bude dítě zdravé nebo nemocné, umí předcházet nemocem, léčit vážná onemocnění. V podstatě z něj rodiče dělají poloboha a děti jej tak začnou vnímat. Jenže takovýchto silných autorit se převážně bojí. Nebo ani ne tak jich jako osobnosti, ale moci, kterou nad nimi lékař získává. Mnohdy je obava z lékaře spojena se strachem z narušení vlastní intimní zóny. Odložit nějaký svršek si musíme v ordinaci skoro vždycky, už jen proto, aby si lékař poslechl naše plíce atd. Dítě, které je vychováváno puritánskými rodiči si nevytvořilo nijak pozitivní vztah ke svému tělu a lékařské vyšetření vnímá jinak.


Obava z lékaře je také často posílená nejistotou. Nevíte přesně, co vás při vyšetření bude čekat. A v dnešní době internetu není nic snazšího než si informace najít na webu. Jenže namísto odborného popisu vyšetření najdete spíše jen hrůzostrašné historky lidí, kteří jej podstoupili. Zmírnily se tím vaše obavy? Ne! Naopak strach mnohonásobně zesílí.


Co je to syndrom bílého pláště?


Ne každý strach z doktorů můžeme označit jako syndrom bílého pláště. Ten je totiž specifický svými projevy – vysokým krevním tlakem. Problém je velmi často v tom, že se pacientovi krevní tlak zvýší v ordinaci lékaře, ale po návratu domů už je v normálu. A tak je na lékaři, aby tento problém správně diagnostikoval.


Syndrom bílého pláště je mnohdy mylně pokládán za hypertenzi. Pacient je tak nucen podstoupit různá vyšetření a dostává léky na vysoký tlak. A to v tomto případě zcela zbytečně. Jedinou možností, jak syndrom bílého pláště odhalit, je domácí měření tlaku a porovnání těchto hodnot s hodnotami naměřenými u lékaře. Kardiologové při pochybnostech často předepisují Holter, který měření tlaku doma zajistí. Pokud je tlak vysoký pouze v ordinaci a jinak je v pořádku, může jít opravdu „jen“ o syndrom bílého pláště.


Jak překonat strach z doktorů?


V první řadě musíte zjistit, z čeho přesně máte strach. Bojíte se neznáma, lékaře, vyšetření nebo je za tím něco jiného? Teprve když znáte konkrétní důvod vašich obav, můžete se zaměřit na to, jaké to ve vás vyvolává pocity, ty pak postupně a nenásilně zkoušet potlačit a překonávat tak svůj strach.


Jelikož identifikovat vlastní strach, respektive jeho podstatu je dosti náročné, doporučujeme vyhledat pomoc psychologa. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.