Nálady jako na houpačce aneb Emoční labilita a jak ji zvládnout

fashion

Život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře…“ zpívá se ve známé písničce. Do určité míry mají její autoři pravdu. Nikdy nevíte, s jakou náladou se probudíte. Jestli budete poskakovat radostí a usmívat se na všechny kolem, nebo na vás dolehne „depka“ a nic se vám nebude dařit. Změny nálad jsou neodmyslitelnou součástí člověka, ovlivňují, co, s jakou vervou a jak dobře to děláme.


Jako děti jste své emoce nijak nezakrývali. Křik a pláč se stal prostředkem, jak dosáhnout svého. Postupem času se však své nálady naučí většina z nás ovládat. Na jednu stranu je to jakýsi obranný mechanismus, na druhou přetvářka. Možná se za své emoce stydíte, nebo jen nechcete způsobit trápení blízkým. Vždyť přece každý špatný den jednou přejde a vše bude zase v pořádku, tak proč tím někoho znepokojovat…


Někteří však své emoce nedokáží vůbec ovládat. V jedné chvíli vás strašně milují a vše je zalité sluncem, v druhé by vám nejraději vyškrábali oči a svět se pro ně stal temným místem bez naděje na zlepšení. Nejednou v takovéto situaci zazní na adresu takového člověka otázka: „Jsi labilní, nebo co?!“ A třeba nejste ani daleko od pravdy. Opravdu může jít o emočně labilního člověka.


Není labilita, jako labilita


Definovat, co je normální náladovost a co ne je velmi složité. A to nejen pro laiky, ale mnohdy i pro psychology a psychiatry. Ona totiž určitá emoční labilita souvisí např. s temperamentem. Vezměte si takového cholerika. Ten v jednu chvíli dokáže vybuchnout a než se z tohoto výlevu vzpamatujete, chová se jakoby nic. Je emočně labilní? Respektive labilní ve smyslu duševní poruchy? Není. Protože tyto změny nálad k němu jakožto cholerikovi jednoduše patří. Je to součást jeho povahy. Stejně tak není emočně labilní žena s premenstruačním syndromem.


Takže jak se vlastně pozná opravdu emočně nestabilní a labilní člověk? Obecně je to ten, který své reakce nedokáže vůbec ovládat, jeho „nálady“ neodezní, ale mají dlouhodobý charakter, stupňují se a viditelně zhoršují kvalitu jeho života.


Může se emočně labilní člověk naučit ovládat?


Možné to je, ale vyžaduje to opravdu velké odhodlání a trpělivost. Je také nutné vyhledat pomoc psychologa a psychiatra, kteří dokáží stanovit míru lability a co je hlavní, její příčinu. Jen pokud budete znát důvod svého chování, můžete zapracovat na jeho změně.


Často jsou v souvislosti s emoční labilitou předepisována antidepresiva. Ta napomáhají zmírnit negativní pocity a snáze započít terapii. Samozřejmě nejžádanějším výsledkem terapie je naučit se zvládat emoce bez jakýchkoliv podpůrných přípravků, ne vždy je to však možné.


Terapeut vás navede tak, abyste si začali svých pocitů více všímat – co ve vás vyvolá neadekvátní reakci, proč se v dané situaci cítíte špatně? Dobrým pomocníkem je deník, do kterého si můžete vše zapisovat a zamyslet se nad svým jednáním s odstupem času. Postupně se pak s pomocí psychologa budete učit, jak své reakce a nálady ovládat, jak přiměřeně upustit páru a nejednat zbrkle.

 


Neléčená emoční labilita sebou přináší mnoho rizik, ať už jsou to přetrvávající deprese, afektivní poruchy nebo v nejhorších případech i sebevražedné myšlenky a pokusy. Proto jakmile začnete mít podezření, že vaše labilita nesouvisí s momentální stresovou situací, neodkládejte návštěvu odborníka. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Robert

Dobrý den, mám za, že jsem psychicky labilnější člověk a opakovaně se dostávám do konfliktů s rodinným příslušníky.
Co s tím prosím můžu dělat a na koho se mám obrátit?

RS