Jak se rozvést s manipulátorem?

fashion

Manipulace ve vztahu je do jisté míry běžná, každá žena dokáže občas využít své „tajné“ zbraně, aby dosáhla svého, stejně schopní jsou i muži. Pokud např. použijete pláč k tomu, abyste partnera obměkčila a on vám dovolil koupit si kozačky, které jsou sice nepohodlné, ale vy je „nutně“ potřebujete, nemusí se jednat o nic zvláštního a závažného. Problém nastává v momentě, kdy jeden z partnerů využívá toho druhého, snižuje mu sebevědomí a přetváří jej v loutku, u které může tahat za provázky, jak se mu zlíbí. V takovémto případě ztrácí rovnocennost ve vztahu svůj význam a vy jste se nejspíš ocitla v područí schopného manipulátora. O manipulaci ve vztahu jsme se již rozepsali v článku „Ve vztahu s manipulátorem, dnes se tedy podrobněji zaměříme na způsob, jak se s manipulujícím partnerem rozejít či rozvést a čemu se po ukončení vztahu vyhnout.


V první řadě si položte několik otázek:


Dokáže vás partner přinutit dělat věci, které nechcete?

Využívá k dosažení svého často lichotky, různé malé laskavosti, citové vydírání?

Staví se před okolím do pozice toho hodného a všechnu vinu svaluje na vás?

Musí mít vždy vše pod kontrolou?

Při konfliktu se dovolává vaší lásky, žene vás k odpovědnosti či vyvolává žárlivé scény?

Musíte jej neustále ujišťovat o jeho nepostradatelnosti, důležitosti, jedinečnosti?

Nepřipouští diskuze a nedokáže se omluvit?


Jestliže ve většině výše uvedeného poznáváte váš protějšek, nejspíše se opravdu jedná o manipulátora a rozchod bude velmi náročný. V tomto případě se nevyplatí ponechat nic náhodě a je důležité se náležitě připravit. Neustále si opakujte, že vy nejste ta špatná a máte právo na vlastní názor. Vytvořte si seznam s důvody, kvůli kterým chcete vztah ukončit. Připravte si pádné argumenty a nenechejte se zviklat či obměkčit, o což se jistojistě partner bude snažit. I kdybyste si byla sebevíc jistá svou neoblomností, nerozvádějte nijak debatu a nenechávejte partnerovi prostor se vyjádřit. Pravidla partnerské komunikace jdou v případě manipulátora stranou. Nebojte se svěřit někomu blízkému, ať už nejlepší kamarádce či rodině, podpora okolí hraje velkou roli, zaprvé se vám uleví, zadruhé vám mohou poskytnout dočasný azyl či jinou pomoc po samotném rozchodu. Pokud vás partner jakýmkoliv způsobem vydírá, vyhrožuje násilím, sebevraždou apod. shromážděte co nejvíce důkazů, budou se vám později hodit např. u rozvodového stání. Jak jsme již zmínili výše, rozvod s manipulátorem bude tvrdý boj. Připravte se na to, že se nebude zdráhat vytáhnout jakoukoli „špínu“ a uchýlí se také k mnoha lžím, dokáže okolí přetáhnout na svou stranu. Proto je dobré mít co nejvíce podkladů k vyvrácení jeho smyšlenek.


Jakmile budete mít rozvod úspěšně za sebou je potřeba učinit některá opatření. Rozhodně omezte jakýkoliv kontakt, vyhýbejte se svému -ex co největším obloukem, změňte si číslo, zablokujte jeho emailovou adresu apod. Je samozřejmé, že budete chtít na vše zlé co nejdříve zapomenout, mějte však tyto vzpomínky takzvaně „po ruce“ a vybavte si je, jakmile uvidíte svého bývalého. Je to účinný prostředek, jak se nenechat zlákat jeho omluvami a snahou získat vás k sobě zpátky. Manipulátoři se totiž neumí vyrovnat s prohrou a ztrátou kontroly nad svou obětí.


Ve vztahu s manipulátorem nejvíce utrpí sebevědomí oběti a její sebehodnocení je velmi nízké. Vyhledejte pomoc psychologa, který vám s celou situací pomůže, ať už v začátcích s odhalením manipulátora, v průběhu rozvodu či po něm. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.