Jak na aktivní důchod

fashion

Odchod do důchodu je pro někoho splněným snem a vidinou odpočinku od pracovních povinností, pro jiného naopak noční můrou plnou otázek, co bude dělat. Stáří nemusí být nutně naplněno nudou a osamělostí, ba naopak, stále více se rozmáhá trend aktivních seniorů. Dnešní doba nabízí spoustu možností, jak se dá i ve vysokém věku trávit volný čas, ať už jde o vzdělávací kurzy, poznávací zájezdy, srazy seniorů apod.

Všude slýchám, že na stáří je potřeba se připravit. Je to pravda, a to nejen po finanční stránce. Pozitivní příklad by měli dávat již rodiče svým dětem, měli by se zaměřit na aktivní trávení společných chvil, ukazovat, že sami mají mimo práce čas na to, aby se věnovali vlastním zálibám apod. Jen tak budou svým dětem tím správným pozitivním vzorem. Holt, co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.

Podle různých studií existují dva typy seniorů. Zaprvé ti, kteří celý život trávili aktivně, sledují moderní trendy, ovládají počítač, mobil, orientují se na internetu a není pro ně záhadou používání platební karty. Pak je tu druhá skupina, a to ti, kteří ani v mladším věku nevyvíjeli přílišnou námahu, netrávili volný čas aktivně, žili nezdravým životním stylem a nenechali se vlákat do tajů moderní techniky. Cokoli, co by mohli ve volném čase podnikat, odkládali právě na důchod. A zde se dostáváme k hlavnímu kamenu úrazu – pokud jste se nedokázali koníčkům věnovat v mládí, v důchodu už to opravdu nedoženete. Celkově pasivní přístup k volnočasovým aktivitám si ponesete až do smrti i s jeho negativními dopady na vaše zdraví a celkovou životní úroveň (vyšší riziko vzniku různých onemocnění, finanční nejistota, úzkosti, deprese, pocity osamění, sociální izolace, zatrpklost). Proto je velmi důležité změnit úhel pohledu co nejdříve, odchodem do důchodu pro vás přece život neskončil.


Jak si zpříjemnit stáří a nebýt pasivním důchodcem?

Psychologové radí nevyhýbat se novým možnostem. Nechápejte odchod do důchodu jako konec vaší životní etapy, kdy teď už budete jen přežívat a nic si neužívat. Naopak. Budete mít dostatek volného času a ten můžete strávit i smysluplně, než jen návštěvami u lékařů a lenošením na gauči u televize. Zde je několik možností, co můžete ve stáří podnikat.


1. Univerzita třetího věku a různé kurzy, to je nejlepší způsob, jak si i ve stáří rozšířit své obzory vědění. Ignorujte jakékoliv posměšky okolí, to, že máte už nějaká ta léta za sebou přece neznamená, že se nemůžete naučit něco nového.

2. Organizujte si čas. Pro někoho je vidina dne bez jakékoliv aktivity nemyslitelná, zapátrejte po různých kulturních akcích, které vám každý den vyplní. Pokud nejste zastáncem kultury, vyjděte si na procházku či cokoli jiného. Avšak pozor, nepřeceňujte své síly, i aktivní důchodce si potřebuje dostatečně odpočinout.

3. Pokud hledáte nějakou smysluplnou činnost, kde byste zhodnotili své zkušenosti a vědomosti, je dobrovolnictví nejlepší volbou. Můžete pomáhat v různých zařízeních pro seniory, doučovat mládež apod.

4. Sportujte. Ve zdravém těle zdravý duch.

5. Zkuste si najít kamaráda či kamarádku mezi seniory, který/á bude vaše nadšení pro aktivní stáří sdílet s vámi. Budete si mj. oporou a vyhnete se pocitu osamění.

6. Nezanevřete ani na cestování. Nemusíte nutně navštívit exotická místa, i u nás je řada krásných koutů, kam můžete zamířit. Nebojte se, že by cestování zruinovalo váš domácí rozpočet, mnoho cestovních kanceláří na seniory myslí a poskytuje jim zajímavé slevy.

7. Procvičujte paměť a trénujte mysl. Vystavujte mozek neustále nějakým podnětům, které bude muset zpracovávat, ať už je to luštění křížovek, hlavolamy či čtení.

8. Myslete dopředu. Už v produktivním věku se na důchod připravujte, velmi vám to pak usnadní život. Například při rekonstrukci bytu myslete na to, že lepší, než vana pro vás bude sprchovací kout, nechte si namontovat madla všude tam, kde jich bude potřeba, zvolte kvalitní podlahu apod.


Pokud se však s odchodem do důchodu nedokážete vyrovnat, nejste v psychické pohodě, trpíte depresemi, úzkostmi či jinými psychickými problémy, obraťte se na psychologa. Pod jeho vedením se dopátráte hlavních důvodů vašich problémů a zaměříte se na jejich odstranění tak, abyste si i vy uměli stáří užít.

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.