Jak (ne)mluvit o neplodnosti?

fashion
Karolína (35 let): S manželem jsme se o naše první miminko snažili asi 6 let. Za tu dobu jsme oba prošli spoustou vyšetření, která byla více či méně příjemná, navštívili centrum asistované reprodukce a zažili řadu mnohdy nepříjemných konverzací. Lékařské závěry ale hovořily neúprosně: „diagnóza: neplodnost“. Oficiálně jsem neplodná již třetím rokem. Ze začátku bylo toto téma tabu nejen pro mě, ale také pro mé okolí. Zjistila jsem, že široká veřejnost nemá mnohdy ponětí, jak na tuto informaci reagovat. Momentálně už mi nedělá problém o mé situaci mluvit a doufám, že se mi během našich konverzací podařilo obohatit i mé blízké okolí.

 


Neplodnost stejně jako mnoho dalších (smrt, psychické problémy, potrat) patří u nás k poměrně tabuizovaným tématům. Není proto divu, že často nevíme, jak se s takovou situací vyrovnat, natož jak o ní hovořit s druhými. V tomto článku přiblížíme jak je (ne)vhodné o tomto tématu mluvit a jak reagovat, pokud nám někdo tento fakt sdělí.  


Tak co děti? Už plánujete?

Pokuste se zamyslet, kolikrát jste se na tuto otázku zeptali svých kamarádek nebo kamarádů, kteří už mají na děti věk. Otázka je to poměrně jednoduchá a běžná, v tomto případě ovšem také trochu zrádná. Než jí položíte, zamyslete se proto, jaké může být pozadí toho, proč daná kamarádka dítě nemá. V lepším případě zkrátka dítě mít nechce a nepotřebuje, aby ji někdo přesvědčoval o opaku. V horším případě narazíte právě na téma neplodnosti, které je velmi citlivé a není vhodné ho probírat na ulici nebo v hospodě u piva. Pokud tedy máte kamarádku, která má již několik let perspektivní a dobře fungující vztah, ale stále se jí nepodařilo otěhotnět, raději se této otázce vyhněte. Případně se ji zeptejte o něco citlivěji v soukromí a bezpečném prostředí.


Čekáme dítě, ale moje kamarádka je neplodná

Sama jste v očekávání, ale vaše nejlepší kamarádka děti mít nemůže a vy teď nevíte, jak jí to říct? Nebojte se toho. Není necitlivé kamarádce sdělit, že jste těhotná. Nejspíš se stane, že jí tato informace zamrzí, ale bude vědět, že vy za její neplodnost opravdu nemůžete. Pokud budete toto oznámení oddalovat, situaci tím nijak nezlepšíte, ba naopak. Jestliže se kamarádka o vašem těhotenství dozví až z drbů okolo, bude zklamaná ještě více. Lidé se často bojí „neplodné“ tuto novinku sdělit, protože neví, jak zareaguje a samozřejmě jí nechtějí ublížit. Pokud si nejste reakcí jistá a ani vám by tato situace nebyla příliš příjemná, jednoduše to kamarádce napište. Ona dostane čas tuto informaci zpracovat a až se uvidíte, bude vše při starém a nejspíš si vašem těhotenství i normálně promluvíte.


Umělé oplodnění? To snad ne!

Rozhodnutí pro umělé oplodnění je opravdu těžké a každý kdo před ním stál, potvrdí, že je plné pochybností a obav. Jestliže se vám vaše neplodná kamarádka svěří s tím, že o umělém oplodnění uvažuje, nesuďte, ať už na to máte jakýkoli názor. Pokud totiž vyřknete větu ve stylu: „A to jako chceš mít dítě ze zkumavky?“, jen tím zasejete další semínko pochybnosti. Naopak se snažte kamarádku podpořit a situaci s ní probrat. Je pravděpodobně, že toto je opravdu poslední možnost, kterou vaše kamarádka má. Navíc i z umělého oplodnění bude stejně krásné a milované miminko, o kterém dotyčná třeba již několik let marně sní. V této fázi potřebuje hlavně vaši podporu.


Dobrá rada nad zlato? Anebo taky ne.

Vaše kamarádka je neplodná a vy ji v tom nechcete nechat samotnou, tak jste si nastudovala nespočet článků a „babských rad“, které mají zaručeně pomoct k otěhotnění. Tak na to zapomeňte. Ani hodinové cvičení jógy, pilates, čínská medicína nebo kyselina listová vaší kamarádce nepomůže. Navíc si nejspíš všechny tyto rady také našla a zřejmě už i vyzkoušela. Buďte racionální a nevěřte babským povídačkám. Kamarádka jistě bude raději, když se ji zeptáte na transfer embrya nebo na situaci kolem umělého oplodnění.


Empatie a podpora

Výše jsme zmínili asi ty nejzásadnější situace, které vás v rámci této problematiky mohou potkat. Nejdůležitějším bodem v komunikaci s „neplodnou“ ovšem zůstává právě empatie a pochopení. Sama jistě vycítíte, kdy se vaše kamarádka chce o své situaci bavit a kdy ne. Možná někdy bude potřebovat rameno, na kterém by se vyplakala nebo kamarádku, která si s ní dá skleničku vína a probere varianty, o kterých uvažuje.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.