Manželství na dálku: Může to fungovat?

fashion

Manžel dostal perfektní pracovní nabídku na post v Praze. A tak jsme se rozhodli pro přechodné řešení. Manžel sežene v Praze přijatelné bydlení a já zatím zůstanu s dětmi doma na Moravě, zařídím stěhování, přestup dětí na jinou školu, novou práci pro sebe. Trvalo to víc než rok. A rozhodně to nebylo jednoduché, spousta hádek. Osobně bych to už nechtěla zažít.

*****

Táta byl voják, každou chvíli ho někam převeleli. Když mi bylo asi 5 let, řekla máma dost a koupila chalupu. Nechtěla, abychom neustále museli měnit školy, hledali si nové kamarády atd. Taky si našla kamarádky na vesnici. A tak táta jezdil domů jen na víkendy, někdy i jednou za čtrnáct dní/měsíc. Nebylo to vždy ideální, ale fungovalo to a funguje stále.

*****

Před deseti lety jsem odjela na stáž do USA. Byla to pro mě výzva, bez přátel a rodiny. Ve firmě jsem zůstala i po stáži, zamilovala se, vdala. S manželem jsme oba dost pracovně vytížení, takže se často spíš jen míjíme mezi dveřmi. Firma, ve které pracuji, otevřela před třemi lety pobočku v ČR a hledali někoho, kdo ji bude vést. Byla to pro mě příležitost vrátit se domů, do Čech a dělat práci, která mě baví. Manžel ale zůstal v Americe. Takže se teď vídáme jednou za dva měsíce, kdy si můžeme dovolit vzít delší volno. Nebo když mám pracovní cestu do USA. Nemáme ani moc času si každý den volat, jak se nám stýská… Zatím to klape, ale jestli to vydrží? Nevím…

 


Být s partnerem každé ráno a večer, sdílet s ním starosti běžného dne, péči o domácnost a o děti je normální. Jsou však také vztahy, kdy se s manželem vídáte jen o víkendu, nebo párkrát do měsíce. Ať už jste se rozhodli pro mingles vztah, nebo jste byli k víkendovému manželství donuceni okolnostmi, je jen na vás, jak se k celé situaci společně postavíte.


Nebudeme vám nic nalhávat, žít odděleně a trávit spolu pouze pár dní v týdnu není jednoduché. Někteří tvrdí, že toto období může dlouhodobě přečkat jen vztah, který i za normálních okolností funguje na 200 %. A ruku na srdce, kolik takových vztahů znáte?


Pro…


I když by se mohlo na první pohled zdát, že manželství na víkend nemůže fungovat, přináší sebou i mnohé výhody. S partnerem podnikáte každou chvíli něco jiného, chodíte na večeře, do kina či divadla. Také se na každou schůzku těšíte a nemůžete se ji dočkat. Tímto předcházíte nudě, která je pro dlouhodobé vztahy velkým rizikem. O tom, že je podníceno vzájemné sexuální napětí a touha ani nemluvíme.


Máte také čas sami pro sebe. Nikdo vás nenutí odsouvat stranou své koníčky jen proto, abyste svůj čas strávili co nejvíc doma. Ženám nejsou vyčítány kávy s kamarádkami, mužům posezení u piva. Ať už se věnujete tomu či onomu, je to jen na vás a nemusíte se na nikoho ohlížet.


…a proti


Pokud nežijete společně, můžete mít také o partnerovi do jisté míry zkreslené představy. V podstatě nevíte, jak řeší krizové situace, jak zvládá péči o domácnost, jak se chová, když je ve stresu. To vše může postupem času vést k odcizení. Proto by si partneři měli najít dostatek času si popovídat, vytvářet společné zážitky a rutiny, měli by řešit problémy společně i na dálku.


Víkendové manželství je náročné jak pro partnery, tak zejména pro jejich děti. Na to rodiče velice často zapomínají. Dětem se po druhém rodiči stýská, neustále se ptá, kdy přijede a chce s ním strávit co nejvíce času. Mladší děti mohou být zmatené a zklamané, když víkend skončí a tatínek nebo maminka nasednou na vlak a odjedou. Je proto důležité dětem vše vysvětlit.


Může víkendové manželství dlouhodobě fungovat?


Kupodivu ano, mnoho manželů takto strávilo větší část svého života. A to bez větší újmy na kvalitě vztahu. Je to však specifický styl soužití, a ten není určen pro každého.  Je zapotřebí naprosté důvěry a vědomí, že se jeden na druhého můžete spolehnout. Na žárlivost zde jednoduše není místo.


I když jste od sebe většinu času vzdálení i několik set kilometrů, nezapomínejte, že jste pořád dva. Dva na problémy, na radosti i trápení. Je dobře, že jste se každý naučili samostatnosti, ale udržte si i to, že stále potřebujete jeden druhého. Nezapomínejte se s tím druhým dělit o své zážitky, o to, co se vám během dne povedlo i to, co vás trápí.

 


 

TIP!

 


I víkendová manželství procházejí krizemi a páry někdy potřebují pomoc psychologa ve formě párové terapie.

 


Jenže jak se k psychologovi společně dostat, když máte čas jen o víkendu?

 


Řešením je psychologická konzultace online. Ta může proběhnout, i když se každý partner nachází na jiném místě. V naší poradně jsme vám také k dispozici o víkendech a o svátcích. Volné termíny konzultací najdete v ranních, odpoledních i večerních hodinách.




OBJEDNAT ONLINE KONZULTACI

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.