Přírodní cestou na stres

fashion

V dobách kdy se lidé hnali jen za potravou a místem k utáboření, vystačili jsme si se základní potravou a živinami získanými z nejrůznějších bylin a plodů. Vše co jsme potřebovali, jsme našli v přírodě. S nástupem dalších povinností a urbanizace však lidé získávali další a další úděly. Na trávení času v přírodě nebyl čas. A popravdě ani příroda by nedokázala nakrmit celá města. To není však jediné, co se pro náš organismus značně změnilo. Naše psychika začala být konstantně vystavována těm nejrůznějším vjemům. Naše ambice vzrůstaly stejně rychle jako střechy našich budov a naše povinnosti se těm prapůvodním rapidně vzdálily. Stále musíme mít co jíst a kde spát, ovšem paradoxně právě tyto dvě základní potřeby zdaleka zanedbáváme na úkor těch ostatních povinností, které cítíme. Pro lidské tělo nastalo období, kterému v minulosti zdaleka nemuselo tak intenzivně čelit. Období stresu.

 

Každý z nás reaguje na stres různě. Někteří mu odolávají i po celá léta, některým stačí jen malé psychické přetížení v práci, rodině, partnerství nebo dokonce i mezi přáteli. A nejčastější je směsice podnětů ze všeho zmíněného. Důležité je si však uvědomit, že není podstatné hodnotit závažnost těchto podnětů, ale intenzitu naší reakce na ně. Ať už se trápíme kvůli drobnostem, nebo čelíme skutečným krizím, stres je pořád stres. Nehledejte tedy vhodný okamžik pro zakročení. Zakročte hned. V tomto uspěchaném světě je stále častější léčba právě těch následků stresu, které už zašly příliš daleko. Tato léčba je mnohdy velmi náročná, a je těžké ji zvládat bez dalších důsledků. Není tedy radno čekat, jakmile krize dosáhne svého vrcholu a Vaše psychika absolutního dna. Cítíte-li, že Vás něco trápí, zapracujte na tom. Není třeba hned pelášit pro recept na antidepresiva, prášky na spaní a další chemická psychofarmaka. Včas podchycený stres lze spolehlivě léčit přírodními přípravky. Spousta bylinek Vám pomůže duševní stav zlepšit, zachovat si životní pohodu a dívat se na věci s nadhledem.

 

Pokud se také rozhodnete zlepšit svou duševní pohodu přírodní cestou a zamezit následkům dlouhodobého stresu, máme pro Vás pár tipů na přírodní pomocníky při léčbě stresu a prevenci deprese. Byť často už jen samotná procházka do lesa či na louku nás dokáže uklidnit a zrelaxovat, příroda nám toho nabízí mnohem více. I rostliny totiž čelí stresu, a jsou vybaveny spoustou látek, díky kterým s ním dokážou bojovat. A i když žádná kopretina nemusí řešit nedostatek času pro dokončení projektu v práci či rozchod s partnerem, mají tyto látky pozoruhodné pozitivní účinky v lidském mozku. Jedná se nejčastěji o různé vitamíny, enzymy, uhlohydráty, proteiny, flavonoidy, kumariny, hořčiny, třísloviny a mnoho dalších.

 

Královnou v těchto přírodních přípravcích proti stresu je nepochybně indická Ašvaganda. Ta má totiž v sobě výše uvedených látek nejvíce a ne nadarmo je nazývána přírodním antidepresivem. Užívají ji zejména sportovci a lidé s psychicky náročným zaměstnáním. Její účinky Vás pozvednou na duši, zajistí lepší soustředěnost a duševní pohodu. Látky v ní obsažené dokážou mimo jiné stimulovat paměť a zlepšit kvalitu spánku, což je u stresu neocenitelnou schopností.

 

Přírodních antidepresiv a povzbuzovačů nálady najdete na trhu mnoho, stačí vědět kde hledat. Bohatý herbář má například internetový obchod Herbavis.cz, který nabízí čistě přírodní přípravky, bylinné čaje a také přírodní doplňky stravy. Tato česká rodinná firma, stojí za zmínku zejména proto, že čerpá ze zkušeností lékaře a je tak skvělým důkazem toho, že s dopadem dnešního stresujícího životního stylu není nutné vždy bojovat chemií. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.