Jak se z člověka stane masový vrah?

fashion

Sledujete rádi horory? Fascinují vás a zároveň děsí, máme pravdu? Zhasnutá světla, venku vítr a bouřka, pár přátel, kteří s vámi budou děsivé scény sdílet – to je ta správná atmosféra na nějaký děsuplný krvák. Film skončí a vy rozsvítíte světla. Chvíli možná ještě máte sevřený žaludek, ale ráno si na tento pocit ani nevzpomenete. To je kouzlo hororových filmů – jsou jen na plátně.


Na to, že jsou často horory inspirovány skutečnou událostí radši ani nechcete myslet. Ale ano, realita je opravdu někdy až moc hrůzná. Nežijeme v ráji na zemi, kam nemají starosti a zlo přístup. Zlo ve své nejhrůznější podobě může být blízko. A vy si ho až do poslední chvíle nemusíte všimnout.


Terminologie vrahů:


Často i některá média neoznačují vraha tím správným „titulem“. Proto je nutné si na úvod vysvětlit dva nejznámější pojmy – sériový a masový vrah.


Sériový vrah je ten, který vraždí v sériích na různých místech s určitým časovým intervalem. Podle psychologů se sklony k sériovým vraždám formují již v dětství, nejčastěji v souvislosti s psychickou poruchou, nebo jako následek nějakého traumatu (týrání, zneužívání…). Každopádně takovýto „psychopat“ si své zločiny dokonale promyslí, nejedná v momentálním pomatení mysli, ale je detailista. Vraždu si se vším všudy užívá, jenže když je konec, euforie opadne a konečné uspokojení se nedostaví. A tak si vyhlédne další oběť, a pak další a další…


Oproti tomu masový vrah vraždí „teď a tady“.  Může jít o člověka s duševní poruchou, nebo jen nějakým způsobem nešťastného, který si pro řešení svých problémů vybere tu nejhorší možnou variantu – smrt jiných. Svůj čin si sice tak jako sériový vrah (většinou) promyslí dopředu, ale už jej neopakuje. Z novodobých masových vražd v ČR se vám jistě vybaví jméno Zdeněk Kovář, který v roce 2015 zastřelil v restauraci v Uherském Brodě 8 hostů, nebo také velmi čerstvý případ masového vraha Ctirada V. z Ostravské fakultní nemocnice.


Z pohodáře masovým vrahem?


Ano, je to tak. I z člověka, kterého znáte celý život a který by za normálních okolností nezabil ani mouchu se najednou stane vrah, který má na svědomí několik lidských životů. Proč? Co ho k tomu vedlo? Má snad člověk v genetické výbavě předurčení pro to, jestli z něj bude úspěšný podnikatel nebo sériový/masový vrah?


Co přesně člověka k vraždě vedlo vám může říct nejspíš jen on sám. Většinou jde o člověka, který se nějakým způsobem necítí po duševní stránce v pořádku. Masovou vraždu pak může spáchat v afektu, jako protest a vyjádření nesouhlasu…


Podle mnoha studií z USA, kde k masovým vraždám dochází nejčastěji, nemusí být masový vrah nutně psychicky nemocným. Většinou jde pouze o jedno procento vrahů, u kterých lze prokazatelně dokázat nějakou psychickou poruchu. Z toho vyplývá, že nejvíce násilí plodí lidé zcela psychicky v pořádku. Děsivé, že?


Co je jejich motivem? Zdravotní problémy, zklamaná očekávání, nesouhlas se systémem nebo nějaká nutkavá potřeba? Jednají snad pod tlakem okolí? Těžko říct.


Ať už je motivem cokoliv, nikdo nemá právo vzít druhému život.


Setkání, ze kterého mrazí


Nikdy nevíte, na koho narazíte ve škole, při čekání na poště, u doktora apod. Masový vrah má na svědomí nejen ty, které chladnokrevně zabil, ale i ty, kteří byli svědky jeho činu. Málokdo si dokáže představit, jak silné trauma tito lidé prožili. Na jednu stranu jsou šťastní a děkují za to, že útok přežili. Na druhou na tento „zážitek“ nedokážou zapomenout. Trpí nočními můrami, vtíravými představami o tom, jak to mohlo dopadnout, začnou se bát chodit na místa s větší koncentrací osob, nejraději by se schovali doma a nevylézali.


Je pochopitelné, že byste se nejraději schovali před světem, ale pokud si nepromluvíte s odborníkem koledujete si o silné deprese, úzkosti nebo třeba posttraumatický stresový syndrom.


Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost. Pokud nechcete své pocity probírat se svými blízkými, můžete se obrátit na některého z psychologů Mojra.cz.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.