BLUDY aneb Mít brouka v hlavě

fashion

Každému se někdy stalo, že o nějaké situaci neustále přemítá, má tzv. brouka v hlavě a neumí ho dostat ven. Většinou dříve či později problém rozlousknete a jdete dál. Jsou však „brouci“, kteří vám v hlavě nadělají pěknou paseku, a to jsou bludy.


Co jsou to bludy?


Bludy si lidé často pletou s halucinacemi. Zatímco halucinace jsou poruchou vnímání, bludy řadíme mezi poruchy myšlení. Příčinou bludů je změna rovnováhy chemických látek v mozku. V důsledku toho vznikají bizardní přesvědčení, která mají velký dopad na kvalitu našeho života.


Bludy můžeme rozdělit do tří základních skupin na makromanické, mikromanické a paranoidní.


Makromanické bludy jsou charakteristické tím, že přeceňujete sebe sama. Ať už jste přesvědčeni o svých mimořádných až nadlidských schopnostech nebo si myslíte, že jste papež, prezident, monarcha, významný reformátor či vynálezce.


Pokud se naopak podceňujete, sebe sama obviňujete z něčeho, co jste doopravdy nespáchali, předvídáte katastrofické scénáře nebo jste přesvědčení o vlastní smrtelné nemoci, máte co do činění s Mikromanickými bludy.


Asi nejznámější skupinou jsou pak bludy Paranoidní, které jsou spojeny s vysokou podezřívavostí, obavami z pronásledování, nesmyslnou žárlivostí apod. Jsou námětem mnoha filmů, zejména těch scén, kdy je hlavní hrdina přesvědčen o únosu mimozemšťany, „ví“ že jej neustále sledují, a proto se brání tím, že v celém pokoji rozmístí kovové věšáky na šaty a na hlavu si dá důmyslnou helmu z alobalu. Scéna je to k popukání, nejeden z nás se zasměje, ale realita je mnohem hrozivější. Člověk je v důsledku svého přesvědčení schopen udělat v podstatě cokoliv, aby zamezil sledování. Stává se hrozbou nejen pro sebe, ale i pro okolí.


V zajetí paradoxu


Bludy nevznikají náhle, ale jsou důsledkem určitého procesu. Oproti halucinacím mají reálný základ, vycházejí ze skutečné situace, ze které si "pouze" vyvodíte špatný závěr. Jeden paradox střídá druhý, jenže vy si to absolutně neuvědomujete.


Zkusíme to přiblížit právě na scénáři s mimozemšťany. Neustále cítíte, že něco není tak, jak má být, ale neumíte to blíže popsat. Tohle tušení vám nasadilo brouka do hlavy, nedá vám spát, neustále o tom přemýšlíte. Jednou večer sedíte u televize a koukáte na dokument o supertajných projektech vlády. Stačí jen zmínka o UFO a najednou se dostaví tzv. AHA! efekt. Vše vám je konečně jasné, unesli vás mimozemšťané, zkoumali vás, dělali pokusy. Pak vás poslali zpět na zem a teď vás sledují. Ale vy nechcete být sledováni, nedej bože znovu uneseni. A tak učiníte opatření. Hodně opatření. Jenže pocitu, že vás někdo sleduje se nedokážete zbavit. Nespolupracuje s mimozemšťany vaše manželka? Nebo dokonce děti? Ten protivný soused odnaproti určitě! A tak se zamknete doma, s nikým nemluvíte a zdokonalujete svůj bunkr… Každá snaha o pomoc je z vaší strany odmítána. Vy přece víte své a všichni ostatní se proti vám jen spikli… Nejíte, nespíte, nechodíte mezi lidi.


Lze bludy vyléčit?


Léčba bludů probíhá většinou pod dohledem psychiatra i psychologa a je velmi náročná. V první řadě je vždy potřeba zjistit, zda nejsou bludy doprovodným projevem jiného onemocnění jako je např. schizofrenie.  


Jakmile je přítomnost jiné duševní poruchy vyloučena, nastaví psycholog vhodnou psychoterapii, která je často podpořena předepsáním antipsychotik ze strany psychiatra. Terapie je individuální s ohledem na projevy bludů a stádium, ve kterém se klient nachází.


Snáze se dají zvládnout bludy v jejich počátcích, jenže většina pacientů léčbu odmítá, nevidí k ní důvod. Jsou totiž zarytě přesvědčeni o racionálnosti svého chování. A tak nemoc postupně přerůstá do chorobného stádia, kde už je léčba podstatně složitější. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.