Společná domácnost s tchyni a tchánem

fashion

Vícegenerační bydlení není ani v dnešní době nic neobvyklého. Pro mladé páry je to většinou skvělý začátek společné domácnosti, než si budou moci dovolit „něco svého“. Novopečení rodiče určitě ocení babičkovskou výpomoc s dětmi. A o výhodě finanční také netřeba hovořit.


Jenže. Ono to mezigenerační bydlení, obzvlášť s partnerovými rodiči, není až taková pohádka. Alespoň většinou. Dříve či později vám totiž partnerovi rodiče můžou začít pít krev. Jak vyjít s tchyni a tchánem, kteří se vám neustále pletou do života? Jak je přesvědčit, aby vás začali respektovat a nepletli se vám mj. ani do výchovy dětí? Pojďme se na to společně podívat.


Společníci i nečekaní spojenci


Začneme tím pozitivním, tedy výhodami, které vám bydlení s tchyni a tchánem přinese. Kromě již zmíněné finanční úlevy, kdy na všechny poplatky a opravy budete přispívat rovným dílem je opravdu neocenitelná výpomoc s dětmi. Nejedni rodiče přestávají mít čas sami na sebe, matky se musí vypořádat s nástupem do práce po rodičovské dovolené a, co si budeme povídat, málokdy je pracovní doba přizpůsobena školce. A tak máte babičku a dědečka neustále po ruce, kteří v případě potřeby dítko vyzvednou, postarají se a pohlídají.


Přítomnost partnerových rodičů oceníte také v případě, kdy byste jinak zůstali doma většinu času sami. Nejeden muž má časově náročné zaměstnání, jezdí na služební cesty, v kanceláři je až do večera, nebo pracuje na směny a některé dny v podstatě jen prospí. Vědět, že v domě nejste pořád jen sami je často velmi uklidňující. A pokud s tchyni vycházíte dobře, můžete volné chvíle strávit společně na zahrádce, ať už při práci, nebo jen tak při posezení u kávičky.


Někdy najdete v tchyni s tchánem nečekané spojence. Hlavně tedy, pokud spolu máte dobrý vztah a názorově se shodnete. Pak vás mohou ve vašich postojích podpořit a postavit se na vaši stranu. Ne každá tchyně je totiž prototypem té otravné ženské, která figuruje v nejednom vtipu.


Můj dům, můj hrad!


Nevýhod společného soužití bychom našli opravdu spoustu. Zejména proto, že co vyhovuje jednomu, druhý nedokáže vystát a naopak. Koukneme se na ty nejčastější. V první řadě je to již výše zmiňovaná společnost, to, že nebudete nikdy sami. Někdy je to fajn, jindy vám začne chybět soukromí.


Hodně neshod vzniká právě kvůli rozdílným názorům dvou generací. A teď, babo raď! Kdo má právo diktovat, jak bude bydlení vypadat, jaká pravidla se budou dodržovat? V ideálním případě se dohodnete na kompromisu. Spíš však uslyšíte větu: „My jsme starší, je to náš dům, a tedy i naše pravidla!“


Asi nejhůře začnete snášet to, jak vám tchyně a tchán neustále dýchají za krk. Vše, co uděláte, nebude dost dobré, oni to přece dělají jinak = lépe. Tchán bude radit zeťovi, jak správně sestavit trampolínu na zahradě, i když to v životě nedělal, ale je přece starší, tedy zkušenější… Tchyně snaše udělí přednášku o tom, proč je lepší kalhoty věšet na šňůry za nohavice, a ne za pas. To pak jednomu opravdu na náladě nepřidá a spory jsou na spadnutí.


Jak přežít společné bydlení?


Aby atmosféra v domě nepřipomínala bitevní pole je potřeba nastolit určitá pravidla. Tím předejdete chaosu, i když to bude na začátek asi pro obě strany trochu nepříjemné. Postavte společné bydlení na kompromisech. Je jasné, že si vše chcete udělat podle svého, ale měli byste si vzájemně vycházet vstříc.


A co je základ? KOMUNIKACE! Mluvte spolu s partnerem, s jeho rodiči, nebojte se prosazovat své názory, pokud se vám něco nelíbí a nesouhlasíte s tím. Snažte se však nehádat, ale své argumenty předkládejte v klidu a s velkou dávkou trpělivosti. Bez křiku toho pořídíte víc, uvidíte.


Situace na ostří nože…


Někdy se vztah dvou generací natolik vyhrotí, že nepomůže ani trpělivé domlouvání a snaha o kompromis. V takovém případě opravdu zvažte, zda nebude lepší se přestěhovat. Možná jen potřebujete svůj prostor. A to hlavně v případě, kdy se neshody s tchyni a tchánem začnou odrážet negativně na vašem vztahu s partnerem.

 

Pokud se dlouhodobě trápíte, je čas s tím něco dělat. Každodenní stres, zoufalství a hádky nejsou pro nikoho dobrým prostředím. Nebojte se obrátit se na odborníky. Můžete využít nejen individuální psychologické poradenství, ale také konzultace párové či dokonce rodinné.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.