Proč muži neumí naslouchat ženám

fashion

Taky máte někdy pocit, že vás partner absolutně neposlouchá? Snažíte se mu sdělit něco podstatného, popisujete všechny (ne)podstatné detaily a dopadne to tak, že on nemá ani potuchy o tom, co jste říkali. To vás vytočí doběla a hádka je na spadnutí. Nebo se naopak zatvrdíte a budete demonstrativně udržovat tichou domácnost.


Budeme se opakovat jako v mnohých jiných článcích o partnerských problémech, ale komunikace je stavebním kamenem každého vztahu. Není to však o pouhém bezúčelném klábosení, ale také o naslouchání. A s tím má mnoho mužů problém.


Ženy mají totiž jakousi přirozenou schopnost prodlužovat své vyprávění na maximum. A tak, než se dostanou k jádru věci, milionkrát odbočí od tématu. Ne že by to dělaly schválně, většinou si to ani neuvědomují, nebo i v těchto odbočkách spatřují nějaký význam. Ženská mysl je jednoduše složitá.


A tak si muži vytvořili jakýsi obranný mód, kdy jednoduše vypnou zvuk, přemýšlejí nad svými záležitostmi a jen nepřítomně přikyvují. Na chvíli snad partnerku obalamutí, dlouhodobě je toto chování velkým problémem.


Základem je udržet partnerovu pozornost


Takže, milé dámy, svá sdělení zkraťte na minimum a jděte rovnou k věci. Dejte prostor k diskuzi, nechte partnera, aby vyjádřil svůj pohled na věc. Ono totiž v momentě, kdy bude moci do rozhovoru vstoupit, nedovolí si nechat zatoulat myšlenky jinam.


Pokud se snažíte si s partnerem promluvit o nějakém společném problému, nezačínejte rozhovor výčitkami. Správnou cestou je na úvod popsat proč vás daná situace trápí, co cítíte a jak byste chtěli docílit zlepšení. Poté se zeptejte na partnerův názor a společnou debatou se snažte dobrat kompromisu.


Další chybou, kterou ženy při rozhovoru dělají je to, že si nevyberou tu nejlepší chvíli. Vžijte se do role partnera – po náročném dni v práci se těšíte domů, na večeři, partnerku a pohodu rodinného krbu. Namísto toho vás čeká hodinový monolog na téma „Mařena si koupila nový kožich za 10 000,- a my bychom měli teda už konečně jet k moři…!“ atd. Co myslíte, byly byste nadšené? Nejspíš ne. Proto pro jakoukoliv diskuzi, ať už o problémech, financích, dětech apod. nechte raději na dobu, kdy bude partner najedený, odpočatý a evidentně v dobrém rozpoložení. Snáze totiž udrží pozornost.


Někdy muž nedokáže naslouchat ne proto, že by nechtěl, ale proto, že předbíhá a snaží se problém už v průběhu diskuze vyřešit. Jenže aby mohl přemýšlet, musí vás přestat poslouchat. V tomto případě buďte tolerantní. Myslí to ve své podstatě dobře, nad problémem opravdu uvažuje a zaobírá se různými možnostmi.

 

Díky mluvení a naslouchání se váš vztah zkvalitní, dozvíte se mnoho o svém partnerovi, zbavíte se obav a vybudujete si vzájemný respekt. Každý z nás touží po tom, aby ho ostatní a zejména partner vnímali a je dokázáno, že ve vztazích, kde chybí komunikace dochází častěji k odcizení partnerů, nevěře, hádkám a krizím, což může vést k rozchodu/rozvodu. Proto jestliže neumíte s partnerem správně komunikovat, ale nechcete vztah ukončit, vyhledejte pomoc psychologa, který vám s tímto problémem bude schopen pomoci. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Kateřina

Pokud muž neumí nebo nechce naslouchat, fakt to nevyřešíte tím, že budete bobečkovi situaci ulehčovat a raditženám, co dělat. Míč je na straně muže, prostě ať se to naučí. Hotovo. Když to umí dobrý otec a přijatelný psycholog, tak se to to kopyto naučí taky