Předepíše mi psycholog léky?

fashion

To je asi jedna z nejčastějších otázek, na které se klient před návštěvou psychologické poradny ptá. Odpověď je jednoduchá – nepředepíše. A proč? Jednoduše proto, že není lékař. Tedy ne v doslovném slova smyslu.


Psycholog samozřejmě léčí duši, ale ne prostřednictvím těla. To by ani nemohl vzhledem k tomu, že získal vzdělání na filozofické fakultě v oboru psychologie. Psycholog vám pomáhá tím, že s vámi problém a trápení rozebere, vyslechne si vás, stane se jakýmsi průvodcem na vaší cestě a štěstím a duševní pohodou. Psychologa najdete v poradnách vedených sociálními službami či v soukromém poradenství.


Pokud se jedná o ty první, jsou to služby placené státem, tudíž jako klient této poradny za konzultaci neplatíte. Připravte se ale, že objednací lhůty do takovýchto poraden můžou být i tři měsíce dlouhé. To záleží na lokalitě, ve které se tato poradna nachází. Psychologové, kteří pracují v soukromém sektoru, mají pro klienty termíny i do týdne. Jelikož je ale nikdo neplatí, jejich služby si platíte sami. Cena psychologického poradenství se pohybuje od 500 Kč až do 1200 Kč za hodinu.


Oproti tomu psychiatr je lékařem doslovně. Vystudoval lékařskou fakultu a jako takový může léky předepsat. Jelikož psychiatři léčí psychické problémy prostřednictvím těla, zaměřují se většinou na duševní nemoci, poruchy myšlení a chování apod.


K čemu vám teda bude psycholog, když vás pro léky stejně odešle k psychiatrovi?


Jednoduše proto, že nejen na lécích je založen úspěch terapie. Psychická podpora hraje důležitou roli. Ono totiž často trvá i několik týdnů, než léky začnou účinkovat. S tím mnoho klientů nepočítá a představuje si, že jde o jakési pilulky štěstí s okamžitým účinkem.


Právě psycholog vám může pomoci toto těžké období překonat, a kromě toho s vámi zapracuje na odstranění příčiny vašich problémů. To je velmi důležité, protože psychofarmaka sice zmírní depresivní stavy, úzkosti aj., ale jakmile je vysadíte, vše na vás znovu dolehne. Problémy totiž byly pouze potlačeny, ne vyřešeny. A zde sehrává psycholog nemalou roli. V průběhu terapie se zaměří na odhalení pravého důvodu vašich problémů a zapracuje s vámi na jejich odstranění.


I když vše okolo léků řeší psychiatr, měli byste svého psychologa o všech přípravcích, které užíváte, informovat. A to z jednoho prostého důvodu. Může posoudit, nakolik zvládnete své stavy bez léků, zda netrpíte vážnými vedlejšími účinky, případně doporučí konzultaci s psychologem ohledně úpravy dávkování apod.


Více o tom, proč by měl mít každý člověk svého terapeuta se můžete dočíst v článku zde. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.