Co dělat, když partner pouští hrůzu a vy se ho bojíte?

fashion

Mít dokonalý a harmonický vztah touží každý z nás. Jenže ani ta sebevětší idylka netrvá věčně a někdy se prostě nad vztahem zatáhnou mraky. Není to nic neobvyklého, nemusíte panikařit. Hádky ke vztahu tak nějak patří. Upustíte páru, řeknete si, co se vám nelíbí, chvilku bude tichá domácnost a pak se opět usmíříte.


V rovnocenném partnerství to tak prostě funguje. Při výměně názorů ani jeden z partnerů toho druhého neponižuje, nebagatelizuje jeho názory, nezastrašuje. A pokud ano, je načase mít se na pozoru, jestli není něco opravdu špatně.


Na nebo za hranicí?


Marie přišla z práce o hodinu později. Uvízla v zácpě, vyzvedla děti z kroužku a kvůli časovému presu nestihla nakoupit. Uklidňovala se tím, že doma má navařeno, takže hlady nezhynou. Ověšena školními taškami otevřela dveře, děti utekly do pokoje a ona se vydala najít manžela. Ten seděl v obýváku a s naštvaným výrazem pokukoval po hodinách. V tu chvíli se Marii sevřel žaludek strachy… Ne proto, že by očekávala výprask, ale protože věděla, že manžel ztropí scénu… A ona nebude schopna se mu bránit…


Tak nějak může vypadat vztah, ve kterém se partnerka bojí. Muž se snaží (možná kvůli nějakým vlastním komplexům?) mít nad partnerkou vždy navrch a využívá k tomu element moci. Bouchá vztekle do stolu, křičí, vytočí ho sebemenší maličkost. Žena se mu skoro ničím nezavděčí a svaluje na ni všeobecnou vinu – cokoli mu nejde, za to ona může.


Otázkou zůstává, zda je toto chování už nějakou formou domácího násilí? Těžko se o tom vyjádřit nějak souhrnně, protože případ od případu se liší. Každopádně můžeme s jistotou říct, že ona pomyslná hranice je opravdu velmi tenká. Muž může postupem času své výbuchy vzteku stupňovat, dokonce ventilovat fackou. A jakmile padne první, další budou dříve či později následovat.


Proč to ženy trpí?


Jednoduše proto, že se bojí. Bojí se o sebe, a hlavně o děti, které despotický partner zdárně využívá jako prostředek k manipulaci. Pak také proto, že jsou psychicky úplně na dně – trpí depresemi, tělesnými nemocemi a jejich sebevědomí je na bodě mrazu… Možná, že si pořád namlouvají, že je to jen přechodné období… Ale bohužel není. Vztah se začne postupně měnit v noční můru, ze které se nejde probudit.


Jak se přestat partnera bát?


Nebude to jednoduché, musíte totiž nejprve zapracovat na sobě a svém sebevědomí. Jen zdravě sebevědomý člověk je schopen druhému oponovat. Jakmile se to naučíte, je čas na rozhovor s partnerem. Myslíme opravdovou diskuzi, při které máte oba právo vyjádřit svůj názor. Nenechte se zastrašit, protože přesně o to se bude partner v první chvíli snažit. Ukažte mu, že už se ho nebojíte. Vysvětlete mu, proč takto váš vztah fungovat nemůže, co cítíte a jak vás svým chováním zraňuje. Pokud stojí o záchranu vztahu, bude vás poslouchat.


Získat zpět ztracené sebevědomí vám může pomoci psycholog. S jeho pomocí se také naučíte asertivitě, jak neztratit kontrolu nad diskuzí a mnoho dalšího. Psycholog se také zaměří na zjištění příčiny partnerova chování, co je/bylo spouštěčem a navrhne řešení, jak problém překonat.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.